En låneform som kom att slå igenom runt samma tid som man började skicka sms, var just sms lån. Många gånger handlade det om att man kunde skicka ett sms till långivare, som en slags ansökan för det lånet. Idag är det inte riktigt samma process, men namnet sms lån finns kvar. Många gånger kan man även se att det står sms lån snabbt, eller snabba sms lån. Det har att göra med att det är en form av snabblån samt att de många gånger betalas ut snabbt.

Under 2018 kom det en ny lag, då kostnader för snabblån hade rusat en hel del. Lagen för högkostnadskrediter som trädde i kraft innebar att marknaden för sms lån som den sett ut innan förändrades. Den nya lagen som tillämpas på högkostnadskrediter, de är alla kopplade till både ett räntetak samt ett kostnadstak. Lån som idag har en effektiv ränta på 30% eller mer, de tillhör alla högkostnadskrediter.

Vad är sms lån?

Idag är ett sms lån oftast ett mindre lån, som kan ansökas om via dator eller via mobil. Även om det mest förknippas med lånesummor mellan 1000–5000 kr, så finns det de som har så kallade sms lån på högre belopp. Det eftersom att begreppet idag är lite mer flytande än vad det var förr. Ett sms lån brukar även förknippas med en kort löptid. Löptid är alltså den tid du har på dig att betala tillbaka lånet på. Oftast har sms lån en löptid på 30-90 dagar.

En ytterligare sak som förknippas med sms lån och andra snabba lån, det är att det sällan tas en UC i samband med ansökan. Utan oftast används kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode. Det gör att din UC inte försämras vilket många tycker är viktigt.

När är det lämpligt att ta ett snabbt sms lån?

Det finns olika anledningar till att du har behov av att snabbt få pengar. Många gånger kan det handla om att du inte själv har pengar, men har fått en oväntad utgift av något slag. Det kan vara att bilen rasat, eller att du akut måste till tandläkaren. Det kan då vara en bra nödlösning detta med att ta ett sms lån snabbt. Dock är det bra att vara medveten om att det är ett lån med hög ränta och att det ska betalas tillbaka rätt så snart! Därmed är inte detta ett lämpligt lån om du har tänkt köpa ny elektronik, eller ska renovera hemma. Då kan det passa bättre med ett privatlån.

Det finns även tillfällen där du bör undvika att ta ett snabbt sms lån. Du bör till exempelvis aldrig låna för att täcka upp andra lån. Sedan bör du även undvika det om du har ett spelberoende, eller ett shoppingberoende!

Om du har en sund ekonomi för övrigt, men har behov av att lösa något oväntat, det är då du med gott samvete kan ta ett sms lån. Se bara till att inte göra det till en vana!