Något som kan vara bra att satsa på om det är så att du är ute och reser ofta, det är ett så kallat resekort. Det är helt enkelt då ett kreditkort, som anpassats just för resor och allt som har med det att göra. Många gånger har ett resekort bra förmåner, rabatter och olika poängsystem. Denna form av kreditkort finns ibland hos vissa flygbolag, som Norwegian och SAS men det är även andra aktörer inom kreditkort som även de erbjuder olika resekort.

Vad för förmåner som kan finnas, det varierar en hel del, beroende på vilket du väljer. Samma gäller avgifterna. En del av dem kommer helt utan årsavgift, medan andra har en hög sådan. Oftast kan du räkna med att ju högre årsavgift det är, desto mer exklusiva förmåner kan du få tillgång till. Reser du väldigt ofta, så kan det löna sig att ha ett resekort. Det eftersom de många gånger erbjuder olika försäkringar och viss service, bland annat då concierge service och även tillgång till olika lounger på flygplatserna.

Olika förmåner med resekort

Resekort kan som sagt komma med flera olika förmåner. Bland annat kan det finns smarta bonusprogram, där du helt enkelt samlar in poäng när du handlar med kortet på resan. Dessa poäng kan oftast bytas in mot flygbiljetter, hotellvistelser eller annat.

En annan förmån som kan vara kopplat till ett resekort, det är så kallad Concierge Service. Det innebä att du då har tillgång till service dygnet runt, med det mesta som har att göra med din resa. Du kan få hjälp med saker som att boka taxi, hyra bil, bordsbokning på restaurang vid ankomst samt mycket mer. Dock är det inte alla resekort som har denna service och du får räkna med att de kort som har det, de har en hög årsavgift!

Något som de allra flesta resekort har, det är olika rabattprogram. Det så att du ska kunna få rabatt på flygbiljetter, hotellnätter och annat.

En riktigt bra sak som kommer med de allra flesta resekort, det är att det ingår en kostnadsfri reseförsäkring. Den kan vara ett bra komplement till din reseförsäkring du får via hemförsäkringen. Oftast brukar kreditkortets reseförsäkring ge dig detta:

  • Avbeställningsskydd

  • Olycksfallsförsäkring

  • Hyrbilsförsäkring

  • Ersättning vid försenat eller inställt flyg

  • Ersättning vid försenat eller förlorat bagage

  • Medicinsk assistans

  • Juridisk assistans

Reseförsäkringar är även något som kan ingå i andra former av kreditkort, om du betalat resan med hjälp av det.

En annan trevlig sak som ett resekort kan ha, det är att det kan ge dig tillgång till olika bekvämligheter som till exempel flygplatslounger. I denna lounge får du avskildhet, samt ofta även tillgång till mat och dryck samt en hel del annat.

Tänk på uttags- och valutapåslagsavgift

När du reser och vill kunna ta ut pengar i ett annat land, eller köpa i annan valuta än SEK, så är det bra att kolla om ditt resekort har uttagsavgift och/eller valutapåslagsavgifter. Det bästa är ju att välja ett som kommer helt utan eller ett som har låga avgifter på dessa saker.